Spis treści

Jałowcówka Gajowego

Jałowcówka Alpejska

Jałowcówka Nadleśniczego

Jałowcówka Gajowego

składniki:
- 35 suszonych lub 70 świeżych jagód jałowca
- 2 łyżeczki cukru
- 1 l czystej wódki (45%)

receptura:
Owoce jałowca umyć i przełożyć do słoja, następnie dodać cukier i wódkę. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. Następnie zlać płyn znad owoców do butelki i odstawić na 2 tygodnie do sklarowania. Po upływie tego czasu ściągnąć jałowcówkę znad osadu, najlepiej gumową rurką. Osad przesączyć przez gazę i dodać do jałowcówki. Jałowcówka nabiera smaku po mniej więcej 3 miesiącach.

Spis treści

Jałowcówka Alpejska

składniki:
1 duża laska cynamonu
50 jagód jałowca
1/2 l spirytusu (90%)
60 dag cukru
3 szklanki źródlanej wody

receptura:
Suche jagody jałowca potłuc, cynamon pokruszyć. Przełożyć do dużego słoja, zalać spirytusem i zamknąć. Jałowcówkę odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Codziennie potrząsać słojem. Z wody i cukru przygotować gęsty syrop, ostudzić i ostrożnie połączyć ze zlana jałowcówką. Wymieszać i jałowcówkę odstawić na kolejny tydzień. Gotową jałowcówkę przefiltrować i przelać do butelek.

Spis treści

Jałowcówka Nadleśniczego

składniki:
- garść ciemnych jagód jałowca
- skórka cienko skrojona z 6 dużych cytryn
- 1/2 l spirytusu (90%)
- 1/2 l wódki (45%)
- mały kawałek świeżego korzenia imbiru lub szczypta mielonego

receptura:
Jagoda jałowca potłuc w moździerzu lub zawinąć w czystą szmatkę i potłuc młotkiem. Przełożyć do dużego słoja lub małego gąsiorka i zalać wódką wymieszaną ze spirytusem. Szczelnie zamknąć o odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Cytryny umyć, cienko skroić skórkę i pokroić w paski. Imbir pokroić w kostkę. Jałowcówkę ostrożnie zlać, jałowiec wyrzucić, a do słoja włożyć pokrojone skórki cytrynowe i imbir, zlać jałowcówkę zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Codziennie potrząsać słojem z jałowcówka

Spis treści

Wróć do początku